Värikäs Porvoon Triennaali

13.8.2021

Porvoon Triennaali on kolmen vuoden välein järjestettävä kuvataiteen kaupunkifestivaali. Tapahtuman keskiössä on eri puolille kaupunkia sijoittuva taidenäyttely, joka kokoaa yhteen ison joukon kotimaisia ja pohjoismaisia kuvataiteen huippunimiä. Osa taiteilijoista asuu ja työskentelee Porvoossa. Taidetta voi tänä kesänä löytää julkisesta kaupunkitilasta, kuten puistosta, kauppakeskuksesta, vanhasta koulusta ja lelukaupasta. Teoksia on myös esillä perinteisissä taidesaleissa ja gallerioissa. Taideteokset ovat esillä kesäkuun alusta elokuun loppuun. Tänä vuonna Triennaalin teemana on ”Väri on yhteinen asia”. 

Mikä on lempivärisi? Väreihin liittyy voimakkaita tunteita ja muistoja. Väreillä on tuhat tarinaa. Väri on symboli. Kun katsoja asettuu taideteoksen äärelle, hän saattaa miettiä, miksi taiteilija on valinnut juuri tietyn värin. Mikä on värin merkitys taiteilijalle, mikä katsojalle? Triennaalin taideteoksissa väri voi olla siveltimellä tehty veto ikkunan pinnalla, haalistunut sävy vanhassa vaatteessa tai läikkä keramiikan pinnalla. Triennaali tuo esiin vaihtoehtoja värien käyttöön ja se kommentoi Porvoon eri ajallisia ja toiminnallisia kerrostumia.

Kirsi Mikkolan ja Jukka Vikbergin teoksia on esillä Galleria Vanha Kappalaisen talossa osana Porvoon Triennaalia. (Kuva: Liini Laes)

Porvoo tarjoaa värikkään taustan ja ympäristön taidefestivaalille. Tietyt värit ovat olennainen osa kaupunkimiljöötä. Ranta-aittojen punamulta, tuomiokirkon katon mustanpuhuva terva, hirsitalojen keltamulta ja empiretalojen viileä vihreä ovat tunnistettuja esimerkkejä porvoolaisesta väripaletista. Toki siihen mahtuu myös betonin harmautta, joen sameutta ja puistojen kukkaloiston räväkkyyttä. Triennaalin ansiosta kesä 2021 onkin erityisen värikäs.  Se kutsuu kaupunkilasia ja matkailijoita muodostamaan omanlaisia väripolkuja ja herättelee huomaamaan kontrasteja ja harmonioita.  Väri on osa taidetta ja jokapäiväistä elämää.

Liini Laes

Porvoon matkailuopas vuodesta 2020

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram