Porvoon matkailuoppaiden kesäopastukset ovat käynnissä

22.7.2021

Porvoon matkailuoppaiden kesäopastukset ovat käynnissä
UUTISET | Itäväylä
7.7.2021 11.53

Kuvaaja Mia Smolander

Tämän vuoden uutuusopastus johdattaa Porvoon siltojen historiaan.

Mia Smolander

PORVOO Porvoon matkailuoppaat ry:n kesäopastukset alkoivat viime viikolla. Kesän ensimmäinen opastus torstaina 1.7. oli Porvoon elämää 675 vuotta. Vanhan-Porvoon kävelykierros järjestetään yhteistyössä Porvoon kaupungin kanssa ja kierroksia järjestetään 14.8. asti viisi kertaa viikossa, tiistaista lauantaihin kello 15. Kierroksella kuullaan kaupungin vaiherikkaasta historiasta, tapahtumista, paikoista ja henkilöistä aina nykypäivään asti.

Uutuus johdattelee siltojen maailmaan

Tarjolla on tänäkin kesänä useita mielenkiintoisia yleisöopastuksia.

Valikoimassa on sekä uusia että uudistettuja kierroksia. Porvoon matkailuoppaat ry:n puheenjohtaja Raija Tölkkö kertoo tämän vuoden uutuuden vievän porvoolaisten siltojen maailmaan.

– Minkä joki erottaa, sen siltä yhdistää on kesän uusi teemaopastus. Vanha silta on mainittu ensimmäisen kerran vuonna 1421 ja siitä tulee 600 vuotta. Kaikilla silloilla on ihan oma tarinansa. Opastuksella kävellään Länsirantaa pitkin ja nähdään kaikki neljä siltaa. Samalla näkee vanhan kaupungin ranta-aitat.

– Toinen uutuus on Porvoon triennaalin opastus.

Erittäin suosittu Näsinmäen hautausmaan kierros on uudistettu tälle kaudelle.

– Sitä on freesattu. Kierroksella kerrotaan enemmän taiteilijoista ja merkkihenkilöistä. Näsinmäen hautausmaa on kaunis, ja kierros on ollut aina suosittu.

Mia Smolander

Kävelykierrokset suosittuja

Tölkkö kertoo matkailuoppaiden viime kesän olleen vilkas.

– Ihmisillä oli huutava pula tehdä jotain ja päästä vähän kuulemaan juttuja. Meillä oli paljon enemmän opastuksia kuin edellisenä vuonna. Lisäsimme kävelyitä, kun näimme, että tarvetta on. Kyllä kiertäminen oppaan kanssa on ihan eri juttu kuin virtuaaliopastus.

Koronasta ei ole ollut huolta opastuksissa.

– Ihmiset osaavat jo käyttäytyä, ketään ei tarvinnut pyytää pitämään turvavälejä. Vedin itsekin monta kierrosta viime kesänä, ja kaikki sujui hyvin, ulkona kun ollaan. Nyt rokotukset jo auttavat vähän.

Porvoon matkailuoppaat ry:n puheenjohtaja Raija Tölkkö valmistui juuri myös Loviisan oppaaksi.

Mia Smolander

Yhdistyksessä noin 50 auktorisoitua opasta

Porvoon matkailuoppaat ry:llä on hyvä tilanne oppaiden suhteen, sillä yhdistykseen on saatu viime vuosina tuoretta verta mukaan.

– Meillä on noin 50 auktorisoitua opasta, joista 20-30 on aktiivisia tällä hetkellä. Monella paikkakunnalla oppaat vanhenevat ja uusia ei tahdo saada mukaan toimintaan.

Tölkkö opiskeli myös Loviisan oppaaksi ja valmistui ihan äskettäin.

– Minulla on välillä ryhmiä, jotka ovat haluavat Porvoon opastuksen lisäksi myös Loviisaan. Nyt sain syvennyttyä omaa tietouttani opiskelemalla Loviisan oppaaksi. Loviisan tuleville asuntomessuille tarvitaan oppaita, mutta katsotaan nyt kuinka usein muutoin käyn siellä opastamassa.

Puolentoista vuoden koulutus oli mielenkiintoinen.

– Mutta kyllä sai lukea ja lukea, kun ei ollut oma kotikaupunki, Tölkkö nauraa.

Verkkosivut uudistuivat

Porvoon matkailuoppaat ovat saaneet täksi kaudeksi uuden sivuston, porvooguides.fi, jonka kautta voi tutustua erilaisiin opastuksiin sekä ostaa lippuja etukäteen.

– Ei tarvitse olla käteistä mukana, kun ostaa kävelyn etukäteen. Koronan vuoksi opastuksien henkilömäärä tänä kesänä on rajoitettu 20:een.

Lähde: https://www.itavayla.fi/uutiset/porvoon-matkailuoppaiden-kesaopastukset-ovat-kaynnissa-6.2.55486.fb5cad2f1e?fbclid=IwAR2Infclv4Oi3BgeqA5SZcWHl2gB9SPZrIAI0H4gKMDxt1qjx-p1yARGTDo

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram