Opas haastattelee opasta

30.10.2022

Ja kolmas opas kirjoittaa artikkelin!

Keskiviikkona 12. lokakuuta Holmin talossa järjestettiin Porvoon museon ensimmäinen dekkari-ilta. Porvoon matkailuoppaiden yhdistyksen jäsen, kirjailija Jaana Lehtiö kertoi uusimmasta dekkaristaan Aika pahentaa haavat. Dekkaristia haastatteli saman yhdistyksen jäsen Jenny Törnroos.

Paikalle oli kokoontunut kirjailijan laajaa lukijakuntaa ja tarjolla oli pullaa ja lämmintä juotavaa. Jaana Lehtiö kertoili työskentelytavoistaan ja muidenkin kirjojensa syntyhistoriasta. Yleisöllä oli myös mahdollisuus kysellä kaikista kirjoista.

Aika pahentaa haavat on Lehtiön yhdeksäs dekkari ja sen tapahtumat on sijoitettu osittain Porvoon museoon ja henkilöinä on museon työntekijöitä. Kukaan oikea virkailija ei ole kirjan henkilöiden esikuva. Dekkarit ovat niin sanottua cozy crimeä ja kirjailijan mukaan hänen kirjoissaan murhataan leppoisasti.

Dekkarien murhat on sijoitettu Porvooseen; paikat ja historia ovat todellisia, mutta kenenkään kotitalosta ei löydy yhtään ruumista, sen verran paikkoja on muutettu. Kirjailija on käynyt lähes kaikissa kirjojensa tapahtumapaikoissa, jopa ruumiinavaussalissa, jossa hän pääsi tutustumaan ihmisaivojen anatomiaan. Jaana Lehtiö kertoi, että hän tietää kirjoittaessaan ensimmäisen ruumiin löytöpaikan sekä, ketkä muut henkilöt kuolevat. Siitä hän lähtee kehittämään juonikuvioitaan. Koskaan missään kirjassa juonenpäitä ja vihjeitä ei ole jäänyt roikkumaan.

Dekkaristi on siis saanut kaikki juonenpätkät sidottua yhteen kirjan lopussa. Rikoskomissario Muhosella on oma paheensa, niin kuin monilla etsivillä nykyajan dekkareissa ja tv-sarjoissa. Se ei ole mikään kovin raskas pahe, kuten alkoholiongelma, eikä mikään trauma. Muhonen pitää pullasta ja sitä syödään paljon, ennen kuin kinkkiset tapaukset ratkeavat. Kirjailija ystävineen on käynyt testaamassa leivonnaisia Porvoon kahviloissa ja konditorioissa.

Yksi lukija Vantaalta kertoi lähettämässään sähköpostissa tekevänsä Vantaalta pyöräretkiä Porvooseen ja käyvänsä syömässä Muhosen lempipaikoissa kirjoissa mainittuja leivonnaisia. Fanipostissaan hän kyselikin sen kirjoissa mainitun herkullisimman voipullan ostopaikkaa. Jaana Lehtiö joutui vastaamaan, että paikka on jo lopettanut, mutta suositteli muita herkullisia leivonnaisia tarjoavia porvoolaisia kahviloita. Tänä vuonna on juhlittu Porvoon museon ja Museoyhdistyksen 125-vuotisjuhlavuotta.

Kirjailija halusikin sijoittaa osan kirjansa tapahtumista juuri museoon ja kellotorniin, jonne hän pääsi tutustumaan Porvoon museon ystävällisten työntekijöiden kanssa. Kukaan ei ole koskaan aikaisemmin sijoittanut murhaa Porvoon museoon. Dekkari-illassa arvottiin muutama Jaanan aikaisempi dekkari uusimman lisäksi. Pääpalkintona oli tutustuminen kellotorniin, jonne tavallisilla museonkävijöillä ei ole pääsyä.

Jaana Lehtiön ensimmäisen dekkarin pohjalta tehty näytelmä Joka viisautta rakastaa sai ensi-iltansa tänä syksynä Teatteri Soittorasiassa. Kirjailija on itse tehnyt näytelmän käsikirjoituksen ja sen on ohjannut Pentti Kinosmaa. Juonta on muutettu vähän, jotta kirjan jo lukeneillakin säilyisi jännitys loppuun asti. Näytöksiä on luvassa lisää ensi keväänä.

Dekkaristi kertoi, että hän ei enää osaa olla kirjoittamatta vapaa-ajallaan, vaikka Linnajoen uskonnon lehtorin työ vaatii osansa hänen ajastaan. Jaana Lehtiö tekee myös eriteemaisia Porvoon opastuksia sekä vetää omaa dekkariopastustaan, jossa tutustutaan hänen kirjojensa tapahtumien taustoihin ja paikkoihin.

Jaana Lehtiö on parhaillaan kirjoittamassa kymmenettä dekkariaan. Jännä nähdä, mistä Porvoossa seuraavan kerran löytyy vainaja!

Marina Nyholm
Porvoon matkailuoppaiden yhdistyksen jäsen

Yläkuva Jaana Lehtiö ja Jenny Törnroos
Vasen alakuva Jaana Lehtiö ja Jenny Törnroos
Oikea alakuva Marina Nyholm ja Jaana Lehtiö

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram