”Turistguiderna i Borgå firar stadens jubileum med regelbundna temaguidningar.”

2.7.2021

Guidning visar nya sidor av Borgå: "Det finns inga murar som hindrar en att gå över Mannerheimgatan" 

Gamla stan lockar folk från nära och fjärran – men Borgå tar inte slut där. Vare sig man är bekant med staden från förr, nyinflyttad eller turist kan en guidetur lära något nytt. Birgitta Palmqvist är erfaren guide och avslöjar sina favoritställen i staden.

Högsäsong för Borgås turism är i gång. Guidningar hör turismen till, men också gamla Borgåbor kan lära sig nytt om sin egen hemstad under rundtur av Borgå turistguider. Gamla stan är en given turistmecka – men vad vet du om gravgårdens konstnärer, eller historian bakom Borgå ås broar?

Vi stämde träff med guiden Birgitta Palmqvist.

Nya teman i årets guidningar

Borgå är känd för sin historia, och broarna har en central roll i den – något som kommer fram i den nya guidningen Ån skiljer och broarna förenar där åskådaren dras med på en tidsresa från medeltiden till nutid. I en idyllisk promenad längs västra åstranden får alla åar stå i centrum medan Borgås historia tangeras i sin helhet. Gamla bron torde ha funnits på sin plats redan år 1421, och därför börjar tidsresan redan från medeltiden. Guidningen avslutas vid Alexandersgatans bro där Borgås moderna historia behandlas.

En gammal favorit förnyas då Näsebackens populära gravgårdsvandring i år fokuserar på konstnärer, författare och andra kulturpersonligheter.

– De Borgåbor som tidigare varit på vår gravgårdspromenad får något nytt, säger Borgå Turistguiders Birgitta Palmqvist.

Palmqvist är en av guiderna på Borgå Turistguider. Hon är expert på sitt område och har jobbat som guide ända sen 70-talet. Då jobbade Palmqvist på turistbyrå.

– Sedan gjorde jag en guidekurs och blev fast. Jobbet har fångat mig då jag sedan varit med och ordnat guidekurser och utvecklat guideprodukter, säger Palmqvist.

Enligt henne är det bästa med jobbet alla människor som hon får träffa.

– Då man bor på ett så här fint ställe är det många som förundras över Borgås skönhet. De brukar sucka och säga "oj vad fint ni har det". Det är roligt att ta emot människor som är lyckliga över den här fina staden, säger Palmqvist.

Hon säger också att som historieintresserad finns det hela tiden nytt att lära sig, även om hon jobbat som guide i tiotals år.

Birgitta Palmqvist rekommenderar att vidga vyerna för att se allt det Borgå har att erbjuda. BILD: ISABELLA HAAJA

Palmqvist påpekar att Borgå är mer än bara Gamla stan.

– Då jag guidar brukar jag berätta att Borgå är så mycket mer. Det finns en hel del att se utanför Gamla stan, och inga murar som hindrar en att gå över Mannerheimgatan, säger Palmqvist.

Under Borgådagarnas guidning ordnas en rundtur runt staden, där syftet är att visa det Borgå har att erbjuda utanför de klassiska strandbodarna och Gamla stans charm.

Borgå 675 år

Förutom gravgårdsvandring och historisk tidsresa kan man låta sig guidas genom Triennalens konstvärld. Temat för konstutställningen är färg och under rundturen får man bekanta sig med konstnärerna och deras verk. Ifall man är intresserad av att kombinera natur med historia är guidningen om Borgås nationalstadsparker något att hålla utkik för.

Staden firar dessutom sitt jubileumsår genom att göra samarbete med Borgå Turistguider. Under Borgådagarna den 7 och 8 augusti erbjuds det på lördagen gratis guidning där målgruppen främst är nya Borgåbor.

– Den rundturen är inte så historisk, utan vi åker runt med buss och tittar på nya områden, säger Palmqvist.

Till sist frågar Östnyland om Palmqvist vågar avslöja sina smultronställen i Borgå – hon berättar att hennes favoritställen är Hörngränd och Östra långgatan. Hon påpekar att turisterna ofta rör sig runt Mellangatan, Ågatan och kyrkan.

– De kanske missar idyllen och tystheten som finns bortåt, säger Palmqvist.

 Lähde: ostnyland.fi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram